Morwa Biała


766px Morus alba 300x234 Morwa BiałaInne nazwybrak

Morwa biała to niezwykle popularne w Azji drzewo, które w Chinach uprawiano już wieków. Z czasem jego hodowle zaczęto zakładać w innych rejonach świata, na skutek czego morwy rozprzestrzeniły się i jako dzikie samosiejki rosną już w Afryce, oby Amerykach oraz na wyspach Pacyfiku. Od XI wieku uprawia się je w Europie, bardzo często występuje również w Polsce, jako jedyny w naszym kraju gatunek morwy. Czasami jest mylnie brana za morwę czarną lub czerwoną – wszystko przez fioletowo-czarne owoce!

W liściach morwy białej znajduje się wiele korzystnych dla ludzkiego organizmu składników, przez do roślina słynie ze swoich właściwości leczniczych i jest chętnie wykorzystywana w medycynie ludowej. Przede wszystkim, 800px Morus alba fruits 300x225 Morwa Białasubstancje obecne w liściach morwy działają stabilizująco na poziom cukru we krwi, ograniczając jego przyswajanie, co docenią osoby cierpiące na cukrzycę typu 2 oraz osoby stosujące kuracje odchudzające.

Zarówno liście, jak i owoce morwy białej są jadalne, chociaż najczęściej oba elementy rośliny przetwarza się w sok, który cechuje doskonały smak.

Jakie pozytywne właściwości ma Morwa Biała:

  • wspaniale sprawdza się, jako środek wspomagający odchudzanie
  • korzystnie wpływa na osoby zmagające się z cukrzycą typu 2
  • ogranicza wchłanianie glukozy
  • spowalnia enzymy trawiące węglowodany
  • reguluje poziom cukru we krwi

Kto powinien w szczególności zainteresować się Morwą Białą:

  • osoby zmagające się z nadwagą i otyłością
  • osoby chore na cukrzycę typu 2

Ciekawostki o Morwie Białej:

  • jej liście stanowią pożywienie dla larw jedwabników, można więc powiedzieć, że morwa przyczynia się do powstawania jedwabiu 

  • morwabiala Morwa Biała

 

Incoming search terms:

  • morwa biala
  • morwa biała jako zioło
  • morwa biała właściwości lecznicze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kliknij po zdrowie