Karczoch

Inne nazwy: karczoch zwyczajny, (czasami) karczoch hiszpański

Karczoch jest gatunkiem wieloletniej rośliny zielnej z rodziny astrowatych. Chociaż pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, dzisiaj jest uprawiany w całej Europie i Ameryce Północnej. Jako roślina uprawna znany był już w starożytnym Rzymie i Grecji, a przed XII wiekiem uprawiano go w we wszystkich krajach basenu Morza Śródziemnego. Uprawiany głównie w krajach o ciepłym klimacie, w Polsce występuje bardzo sporadycznie, hodowany najczęściej amatorsko, hobbystycznie.

Karczochy znane są z doskonałego wpływu na kondycję ludzkiego organizmu, chętnie więc wykorzystuje się je w kulinariach oraz w medycynie naturalnej. Zawierają ok. 3% cukrów (insulina), 3% białka, tłuszcze, witaminę C i flawonoidy. Są świetnym rozwiązaniem dla osób zmagających się z cukrzycą oraz cierpiących na problemy wątrobowe. Z karczocha produkuje się dwa rodzaje leków – Cynarex i Cynacholin – oba stosowane przy leczeniu podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi.

Medycyna naturalna najbardziej ceni sobie wysoką zawartość flawonoidów, które mają właściwości hepatoprotekcyjne i przeciwdrobnoustrojowe, jak również redukujące poziom cholesterolu. Wysoka zawartość antyoksydantów chroni tkanki przez procesem starzenia, utrzymując organizm w doskonałej kondycji.

Jakie szczególne właściwości ma Karczoch:

  • zawiera insulinę
  • jest bogaty w antyutleniacze
  • cechuje go wysoka zawartość witaminy C
  • doskonale wpływa na kondycję wątroby
  • hamuje degenerację tkanek

Kto w szczególności powinien zainteresować się Karczochem:

  • osoby zmagające się z problemami wątrobowymi
  • osoby chore na cukrzycę
  • osoby chcące utrzymać organizm w stanie młodości

Ciekawostki o Karczochu:

  • karczocha stosuje się, jako dodatek do płynów oczyszczających skórę

    karczoch Karczoch

Incoming search terms:

  • Karczoch Wlasciwosci
  • wlasciwosci karczocha

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kliknij po zdrowie