Kwas kaprylowy

Kwas kaprylowy jest jednym z najpopularniejszych środków medycyny naturalnej. Doskonale wpływa na nasze samopoczucie, a także pomaga zwalczać wszelkiego rodzaju infekcje układu pokarmowego oraz grzybice!

Jego pochodzenie, szczególne właściwości i powszechna dostępność sprawiają, że cieszy się ogromną popularnością i pomaga milionom ludzi na całym świecie!

NA POCZĄTEK KILKA SŁÓW O TYM, CZYM JEST KWAS KAPRYLOWY

W temperaturze „pokojowej” kwas kaprylowy jest oleistą cieczą o charakterystycznym zapachu. Występuje zarówno w tłuszczach roślinnych, jak i zwierzęcych, stąd nazwa: capro to po łacińsku „koza”.

256px Hausziege 04 Kwas kaprylowy

Koza na pieńku – a w kozie kwas kaprylowy

Kwas kaprylowy należy do grupy kwasów tłuszczowych nasyconych. Jest kwasem oktanowym, co oznacza, że w jego strukturze znajduje się osiem atomów węgla. Jego wzór chemiczny to CH3(CH2)6-COOH. Temperatura topnienia wynosi ok. 16.5 stopni Celsjusza, krzepnięcia 16 stopni, natomiast wrzenia – uwaga – 237 stopni Celsjusza!

640px Caprylic acid 3D balls 300x105 Kwas kaprylowy

Kwas kaprylowy w pełnej okazałości!

 

Przeprowadzone w 1968 i 1980 roku badania nad kwasem kaprylowym dowiodły jego zaawansowanych właściwości antychorobowych i to w przypadku poważnych zagrożeń. Przy odpowiednim stężeniu, kwas działał hamująco na przecinkowca odpowiadającego za choroby układu pokarmowego, pałeczki okrężnicy Escherichia coli oraz pałeczkę czerwonki (Shigella). Tym samym dowiedziono, że regularne przyjmowanie kwasu kaprylowego może działać zapobiegawczo w stosunku do chorób bakteryjnych układu pokarmowego oraz grzybów Candida albicans, będących zmorą dzisiejszych czasów.

Escherichia coli Gram 300x225 Kwas kaprylowy

Pałeczki Escherichia coli gromadzą się na nielegalnym zebraniu.

 

220px Shigella stool Kwas kaprylowy

Shigella, czyli czerwonka, podczas narady wojennej.

 

250px Candida albicans 2 Kwas kaprylowy

Candida albicans, grzybowy kandydat do zepsucia nam zdrowia.

 

 

 

 

ZASTOSOWANIE W MEDYCYNIE

Jeśli chodzi o stosowanie kwasu kaprylowego przez ludzi, najczęściej występuje on pod postacią kapsułek zawierających kwas w stanie wolnym, a więc najbardziej skutecznym. Oddziałuje na mikroflorę jelitową, jest również najlepszym wyjściem w przypadku leczenia kandydozy i infekcji bakteryjnych, chociaż w tym wypadku zaleca się stosowanie kapsułek dojelitowych.

Wolny kwas kaprylowy jest jedyną formą działającą na infekcje skóry i błon śluzowych – najlepiej stosować go pod postacią kremów, maści lub emulsji. Wyjątkiem są infekcje miejsc intymnych, wtedy w grę wchodzą również globulki.

Odpowiednia dawka dla ludzi wynosi 300-500 mg dziennie. Często łączony jest w preparaty z cynkiem i wapniem, wtedy znacząco zwiększają się jego właściwości przeciwzapalne i przeciwbiegunkowe.

Powszechnie stosowany jest do leczenia owrzodzeń jelita, regeneracji jego nabłonka, jak również poprawiania zdolności wchłaniania. Oczywiście jedynie naturalnie pozyskiwany zachowuje swoje właściwości – jego syntetyczne odmiany nie wykazują korzystnego wpływu na podobną skalę.

PODSUMOWUJĄC:

  • kwas kaprylowy korzystnie wpływa na mikroflorę jelit
  • usprawnia pracę układu pokarmowego
  • jest nieoceniony podczas walki z grzybami Candida albicans
  • naukowo udowodniono jego korzystne działanie na infekcje bakteryjne
  • wykorzystywany w leczeniu infekcji skóry oraz błon śluzowych

Jednym z najlepszych, w 100% naturalnych preparatów zawierających kwas kaprylowy jest produkt amerykańskiej firmy Swanson Health Products.

INNE ZASTOSOWANIA

496026 16411 31 248x300 Kwas kaprylowy

Tutaj tez jest kwas kaprylowy!

 

Swiss cheese cubes 300x300 Kwas kaprylowy

Kwas kaprylowy w serze.

Wykorzystuje się go w przemyśle żywieniowym, m.in. jako składnik serów, puddingów, miękkich słodyczy, lodów, w których odpowiada zarówno za walory smakowe, jak i zapachowe.

 

Co ciekawe, kwas kaprylowy stosowany jest też jako dodatek do pasz zwierzęcych, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zachorowania zwierząt na choroby układu pokarmowego. W tej roli najczęściej występuje pod postacią płynną lub sypką.

Cows eating TMR1 300x225 Kwas kaprylowy

Krowy zajadają się kwasem kaprylowym!

kwaskaprylowy Kwas kaprylowy

Incoming search terms:

  • kwas kaprylowy
  • kwas kaprylowy zastosowanie
  • kwas kaprylowy właściwości
  • kwas kaprylowy jak stosować
  • kwas oktanowy
  • www kwas kaprylowy pl
  • Kwas Kaprylowy Preparaty
  • co to jest kwas kaprylowy
  • leczniczeziola pl/6/kwas-kaprylowy
  • kwas kaprylowy w czym się znajduje

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kliknij po zdrowie