Acerola

Inne nazwy: Malpigia granatolistna, nadgwiazdka granatolistna, Acerola Owocewiśnia z Barbados

Acerola to niesamowita roślina zaliczana do tzw. „super owoców” występująca w cieplejszych rejonach obydwu Ameryk. Ma one wiele zalet, jednak niewątpliwe największą jest zawartość witaminy C. Otóż acerola posiada najwyższą zawartość tej witaminy wśród owoców uprawnych – oszałamiające 1400-2500 mg. To absolutna rekordzistka. Dlatego właśnie wykorzystywana jest w ziołolecznictwie. Jej niezwykle bogata zawartość została odkryta w 1945 roku podczas prac laboratoryjnych w Puerto Rico.

Oprócz witaminy C, w Aceroli występują pokaźne ilości prowitaminy A, ryboflawiny, tiaminy, niacyny, wapnia, fosforu i żelaza. Co ważne Acerola zawiera flawonoidy, które hamują rozkład witaminy C i zwiększają jej przyswajanie. To głównie takie połączenie sprawia, że Acerola bije na głowę zwykłe pastylki witaminy C. „Wiśnia z Barbados” jest na tyle bogata w składniki, że w Ameryce sok z aceroli bardzo często wykorzystuje się jako dodatek do odżywek witaminowych dla niemowląt i małych dzieci.

Acerola, niegdyś niezwykle popularna, została zapomniana przez świat,acerolaproszek w związku z możliwościami jakie się pojawiły taniego chemicznego uzyskania witaminy C. Bardzo niesłusznie, gdyż cały owoc zupełnie deklasuje chemiczne odpowiedniki.

W medycynie tradycyjnej owoce aceroli były stosowane do leczenia dyzenterii (czerwonki), biegunki i chorób wątroby. W Brazylii jako naturalne remedium na biegunkę i gorączkę przyjmuje się właśnie Acerolę.

Jakie pozytywne właściwości ma Acerola:

  • Znakomicie sprawdza się przy przeziębieniach, aby szybciej się ich pozbyć
  • Jest fantastyczna na odporność, aby nie chorować
  • Wzmacnia budowę naczyń krwionośnych
  • Jest pomocna w prawidłowej produkcji kolagenu
  • Chroni przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników
  • Pozwala lepiej wchłaniać dobroczynne żelazo
  • Pomaga eliminować zmęczenie
  • Pomaga utrzymać dobry stan serca i ogólnie układu krążenia
  • Pomaga utrzymać dobry stan dziąseł
  • Ma znaczącą rolę w produkcji wielu ważnych enzymów
  • Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • Zwiększa przyswajanie żelaza
  • Wzmaga produkcję przeciwciał

Kto powinien w szczególności zainteresować się Acerolą:

  • Osoby z niską odpornością, często chorujące
  • Palacze
  • Osoby ze słabybi naczyniami krwionośnymi
  • Osoby narażone na wyczerpanie organizmu, sportowcy
  • Osoby zagrożone zawałem i udarem

Warto zadbać o to, aby przyjmowana acerola była wysokiej jakości, gdyż bardzo łatwo ją zepsuć. W Polsce najlepszą Acerolę można dostać Tutaj.

Ciekawostki o Aceroli:

  • Acerola jest rekordzistką jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Jeden malusieńki owoc, zawiera w sobie tyle witaminy C co kilogram cytryn.
  • Witaminy C, w którą bogata jest Acerola, nie wytwarzają ludzie, świnki morskie i małpy – muszą ją uzupełniać.

acerola

Latest Comments
  1. Marta
  2. Luker

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *