Acidophilus – pożyteczna bakteria

Acidophilus (łac. Lactobacillus acidophilus) to bakteria, której działanie wpływa przede wszystkim na układ pokarmowy człowieka. Kluczowe jest zachowanie jej odpowiedniej liczebności w naszym organizmie, ponieważ niewystarczająca ilość jest prostą drogą do uporczywych problemów zdrowotnych. Acidophilus to nic innego jak część mikroflory przewodu pokarmowego – część bardzo ważna, w dużym stopnie regulująca całą jej pracę.

Rola mikroflory w przewodzie pokarmowym człowieka jest kluczowa. Współcześnie jesteśmy silnie narażeni na styczność z wielką ilością toksyn, które wpływają na stan naszej naturalnej odporności. Zaburzenia flory bakteryjnej powodują jej obniżenie i skutkują rozmaitymi chorobami. Prowadzi to do tego, że organizm człowieka nie potrafi skutecznie się bronić, staje się wrażliwy i podatny na działanie „złych” bakterii.

Acidophilus jako „dobra” bakteria, należąca do grupy probiotyków. Uczestniczy głównie w ostatnim etapie trawienia. To właśnie wtedy dochodzi do eliminacji produktów ubocznych przemiany materii oraz wszelkiego rodzaju szkodliwych związków. Bez tego procesu nasz organizm bardzo szybko zatrułby sam siebie, a przywrócenie go do równowagi to z pewnością trudniejsze zadanie niż zadbanie o niego w odpowiedni sposób.

Duża ilość antybiotyków, które współcześnie stosują ludzie, ma niekorzystny wpływ na zdolności obronne organizmu, osłabia system autoimmunologiczny. Lactobacillus acidophilus przyczynia się do jego ochrony przed licznymi zagrożeniami, na które narażają go toksyny obecne w naszym środowisku, skutecznie i w naturalny sposób zmniejszając ryzyko infekcji.

Acidophilus jest w stanie zneutralizować groźne dla zdrowia bakterie, zatrzymuje rozwój chorobotwórczych grzybów i pasożytów. Niezmiernie ważne są też inne procesy, które wspomaga – jest niezbędny do produkcji witaminy B, która przeciwdziała problemom skórnym. Im większa jej ilość, tym skóra człowieka staje się zdrowsza, lepiej wygląda, a przede wszystkim wzrasta jej odporność na egzemę i wszelkiego rodzaju grzybice, z którymi według badań boryka się coraz więcej osób. 

Na tym jednak nie kończą się liczne pozytywne właściwości acidophilusa. Pomaga on w procesie syntetyzowania witaminy K, w dużej mierze odpowiedzialnej za wspomaganie krzepliwości krwi i zwiększanie wchłaniania wapnia – jest to ważne dla kobiet w ciąży, dzieci i młodzieży w wieku dorastania oraz ludzi starszych, którzy chcą wzmocnić swój układ kostny. Sprawia także, że organizm lepiej przyswaja żelazo, zmniejszając tym samym ryzyko anemii.

Jest to produkt w 100 % naturalny, nie wywołuje efektów ubocznych i jego przyjmowanie nie powoduje niepożądanych konsekwencji. Jako regulator procesów trawiennych wspomaga odchudzanie, jest skutecznym środkiem na przykre i kłopotliwe dolegliwości związane z dolegliwościami przewodu pokarmowego – nieprzyjemny zapach z ust, wzdęcia, zaparcia, zapobiega kolce jelitowej u niemowląt. Jest bardzo wiele zaburzeń trawiennych, acidophilus jest w stanie pomóc na zdecydowaną większość z nich dlatego, że przywraca pracę naszego organizmu do normy, przybliżając nas tym samym do zdrowia.

acidophilus

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *