Dynia

Inne nazwy: brak

dynia1 Dynia

Dynia to jedno z największych warzyw na świecie. Może być uprawiana praktycznie w każdym klimacie. Dynia mimo swoich szerokich zastosowań wciąż rzadko pojawia się w naszych domach. Większość ludzi ma niewielkie pojęcie o jej zastosowaniu kulinarnym, a naprawdę nieliczne osoby zdają sobie sprawę z jej ogromnych zastosowań medycznych.

Dynia to doprawdy witaminowa bomba  – zawiera takie związki organiczne jak: B1, B2, E i C. Ponadto jest skarbnicą składników odżywczych. Błonnik, żelazo, cynk, selen, a także magnez  pomagają prawidłowo rozwijać się każdemu organizmowi. Oprócz tego w jej skład wchodzą fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe, które hamują odkładanie się w tkankach złego cholesterolu. Dzięki swoim właściwościom wpływa na prawidłowy stan nerek, a także pęcherza, co za tym idzie ma działanie moczopędne.

Dynia także zapobiega miażdżycy oraz niszczy pojawiające się  w ciele pasożyty. Używana często w walce z trądzikiem, a także jako sposób na poprawę koloru skóry. Poza tym to owoc niskokaloryczny, dlatego poleca się jej spożywanie podczas diety.

Jakie pozytywne właściwości ma Dynia:

dynia Dynia

  • Wspomaga prawidłowy rozwój organizmu
  • Hamuje odkładanie się złego cholesterolu
  • Wpływa na prawidłowy stan nerek i pęcherza
  • Ma działanie moczopędne
  • Jest nisko kaloryczna
  • Niszczy pasożyty znajdujące się wewnątrz organizmu
  • Zapobiega miażdżycy

Kto powinien w szczególności zainteresować się Dynią:

  • Osoby, które chcą schudnąć
  • Osoby, które mają problemy z nerkami i pęcherzem
  • Osoby w ryzyku wystąpienia miażdżycy
  • Osoby, które mają pasożyty

Ciekawostki o Dyni: brak 

olejzpestekdyni Dynia

 

Incoming search terms:

  • dynia wlasciwosci

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kliknij po zdrowie