Grejpfrut

Inne nazwy: brak800px-Citrus_paradisi_(Grapefruit,_pink)-2

Grejpfrut jest najprawdopodobniej mieszanką pomarańczy olbrzymiej z mandarynką chińską, samą w sobie będącą już mieszanką pomarańczy olbrzymiej z mandarynkami. W XVII wieku zostały sprowadzone na Barbados przez kapitana Jamesa Shaddocka i od tamtej pory rejon Morza Karaibskiego jest głównym regionem hodowli tych wspaniałych owoców, chociaż obecne są one również w krajach strefy podzwrotnikowej.

Owoce zawierają witaminy grupy B, a także E i P, duże ilości witaminy C, cukry, wodę, karoteny oraz gorzką narynginę, odpowiadającą nie tylko za smak, ale również za właściwości przeczyszczające i regulujące trawienie. Oprócz tego, grejpfrut ma działanie bakterio- i grzybobójcze, zwalcza wirusy, jest również skutecznym wsparciem układu odpornościowego i wspomaga przemianę materii.787px-Pamplemousse

Jakie szczególne właściwości ma Grejpfrut:

  • bogactwo związków mineralnych
  • duża zawartość witaminy C, E, P i grupy B
  • reguluje trawienie, przyspiesza przemianę materii
  • zwiększa ogólną odporność organizmu
  • zwalcza wirusy, bakterie i grzyby

Kto w szczególności powinien zainteresować się Grejpfrutem:

  • osoby chcące podnieść odporność
  • osoby odchudzające się
  • osoby mające problemy z trawieniem
  • osoby cierpiące na przeziębienie i choroby pokrewne

Należy zwrócić uwagę, czy preparaty z Grejpfruta, które spożywamy, są odpowiednio wysokiej jakości. Najlepsze produkty z Grejpfruta w Polsce można dostać tutaj.

Ciekawostki o grejpfrucie: brak

pektyny grejpfruta

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *