Karczoch

Inne nazwyCynara scolymusKarczoch Cynara scolymus 300x235 Karczoch

Występujący w rejonie Morza Śródziemnego, Europy i Ameryce Północnej karczoch znany był już w starożytnej Grecji i Rzymie. Stanowi przysmak kulinarny, można go gotować, piec albo smażyć, jak również przygotowywać zeń przetwory. Jest także ceniony w kosmetyce, gdzie wykorzystuje się go, jako dodatek do kremów, toników i odżywczych maseczek. Produkuje się z niego dwa konwencjonalne lekarstwa – Cynarex i Cynacholin.

Jeśli chodzi o lecznicze właściwości samego karczocha, przede wszystkim docenią ją cukrzycy oraz chorzy na wątrobę. Jednym ze składników warzywa jest inulina – cukier, który mogą spożywać ludzie cierpiący na cukrzycę. Oprócz tego, jest bogaty we flawonoidy, przeciwutleniacze, witaminę C i substancje odżywcze, chociaż tych ostatnich jest w karczochu najmniej. Doskonale wpływa na regulację poziomu cholesterolu we krwi, 450px Cynara5 225x300 Karczochjeżeli stosowany jest długofalowo.

Jakie szczególne właściwości ma Karczoch:

  • przyspiesza przemianę materii
  • zawiera dużo witaminy C
  • zwalcza drobnoustroje
  • korzystnie wpływa na pracę wątroby

Kto w szczególności powinien zainteresować się Karczochami:

  • cukrzycy
  • osoby cierpiące na schorzenia wątroby
  • osoby zmagające się z cholesterolem

Należy zwrócić uwagę, czy preparaty z Karczocha, które spożywamy, są odpowiednio wysokiej jakości. Najlepsze produkty z Karczocha w Polsce można dostać tutaj.

Ciekawostki o karczochu: brak

 

karczoch Karczoch

Incoming search terms:

  • Karczoch Właściwości
  • karczochy
  • karczoch

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kliknij po zdrowie