Kwas kaprylowy

Kwas kaprylowy jest nasyconym kwasem tłuszczowym, ale co ważniejsze dla człowieka – to skuteczny lek na problemy układu pokarmowego. Nie występuje w organizmie człowieka, ma pochodzenie zwierzęce lub roślinne.

Wyjątkowo skutecznie walczy z drożdżakami, które wywołują drożdżycę (znaną także jako kandydoza). Drożdżaki z gatunku candida albicans są jedną z przyczyn nieprawidłowego funkcjonowania jelit, kwas kaprylowy zwalcza je w sposób pewny i bezpieczny.

Środek ten to bardzo dobre wsparcie dla przewodu pokarmowego, jest w stanie ochronić go przed negatywnym wpływem grzybów i bakterii. Działanie kwasu kaprylowego przejawia się najsilniej w jelicie grubym. Wspomaga on procesy trawienne za sprawą dbania o równowagę flory bakteryjnej, ograniczania liczby „złych bakterii”, negatywnie oddziałujących na rozkład pokarmów.

Kwas kaprylowy jest najbardziej ceniony ze względu na zwalczanie drożdżaków candida albicans – jego cząsteczki przywierają do ścianek drożdżaków i niszczą je. Powoduje to oczyszczenie jelit i powrót do ich normalnego funkcjonowania. 

Dodatkowo, kwas kaprylowy działa przeciwbiegunkowo i łagodzi objawy stanów zapalnych, poprawia regenerację nabłonka jelit, sprawia także, że rany i owrzodzenia w tym miejscu goja się szybciej. Jest stosowany przy leczeniu zespołu jelita drażliwego.

Wiele osób zażywających kwas kaprylowy wskazywała na to, że pomaga on w kontroli apetytu, człowiek stosujący ten środek nie czuje (charakterystycznego dla kandydozy) łaknienia cukru, jest w stanie ograniczyć jego spożywanie. Trzeba też zauważyć jego wpływ na zapobieganie chorobom bakteryjnym układu pokarmowego.

Może być używany zarówno profilaktycznie, jak i doraźnie – szczególnie w razie chorób układu pokarmowego natury grzybicznej.

kwas kaprylowy

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *