L-arginina

 

L-arginina jest naturalnym produktem naszego organizmu, niezbędnym do jego prawidłowego funkcjonowania. Została odkryta już na początku XX wieku, jednak docenienie tego, jak znacząco wpływa na zdrowie nie przyszło od razu.

Jest ona składnikiem białek, które są głównym budulcem naszego organizmu. Bez argininy nie byłby możliwy proces syntezy tlenku azotu, bez którego nasze serce nie mogłoby pracować. Dzięki niemu zwiększa się światło naczyń krwionośnych, za sprawą rozluźnienia mięśni gładkich – to bezpośrednio wpływa to na prawidłowe krążenie krwi w organizmie. Właściwie przebiegająca synteza tlenku azotu jest gwarancją zdrowych naczyń krwionośnych. W przypadku jej zaburzeń dochodzi do miażdżycy, nadciśnienia, arytmii czy choroby wieńcowej.120px L arginine 3D sticks tall L arginina

Choć organizm człowieka wytwarza l-argininę, umiejętność ta wraz z upływem lat ulega stopniowemu pogorszeniu. Tworzy się jej coraz mniej, co sprzyja postępowaniu wymienionych wyżej dolegliwości. Bez odpowiedniej ilości powstającego tlenku azotu zwiększa się ilość szkodliwych wolnych rodników, które wyrządzają szkody w naczyniach krwionośnych.

Nasz organizm nie jest jedynym źródłem, z którego możemy pozyskiwać l-argininę. Występuje ona w licznych produktach spożywczych, jednak dobranie odpowiedniej diety może być problematyczne i podnosić ilość argininy we krwi jedynie w nieznaczny sposób. Ponadto produkty, w których występuje najobficiej, nie sprzyjają utrzymywaniu wagi i mogą przyczynić się do otyłości.

Arginina sprawdza się rewelacyjnie jako środek profilaktyczny u osób zagrożonych chorobami układu krążenia, dostarczanie jej organizmowi w dużych ilościach jest popularne wśród ludzi uprawiających aktywny tryb życia. Sprzyja zmniejszaniu masy ciała i rozbudowie masy mięśniowej.

 L argininaPrawidłowy przepływ krwi w organizmie jest bardzo ważny dla narządów wewnętrznych, w tym wątroby. Dzięki l-argininie może ona sprawniej oczyszczać nasz organizm z toksyn. Środek ten pozwala jej na szybszą regenerację i zapobiega dysfunkcjom.

Wśród innych organów, na które dobrze działa, są też oczy i nerki, co może być ważne dla cukrzyków. Dodatkowo l-arginina wpływa pozytywnie na wchłanianie przez organizm insuliny, chroniąc diabetyków przed groźnymi powikłaniami.

Kolejnym niezmiernie istotnym procesem, w którym l-arginina bierze udział, jest cykl mocznikowy, który umożliwia wydalanie z organizmu toksycznego amoniaku.

Ten naturalny produkt organizmu jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia, u osób go przyjmujących nie stwierdzono żadnych efektów ubocznych. Może być stosowana zarówno jako suplement i środek profilaktyczny, jak i w przypadkach nagłego pogorszenia się stanu zdrowia, ponieważ jej działanie jest szybko zauważalne.

larginina L arginina

Incoming search terms:

  • arginina występowanie
  • arginina w czym występuje
  • l-arginina w owocach
  • l-arginina występowanie
  • produkty z larginina
  • w czym znajduje sie l arginina

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kliknij po zdrowie