Łopian

Inne nazwy: łopuch, głowacz, kostropień, topień, dziadylopian

Łopian większy jest rośliną występującą na całym świecie, w Amerykach figuruje, jako gatunek zawleczony. W Polsce ma status gatunku rodzimego i jest bardzo często spotykaną rośliną; jego głównym środowiskiem występowania są okolice nadrzeczne, wiejskie, tam, gdzie gleba charakteryzuje się wysoką jakością, chociaż spotykany jest również w miastach. Najrzadziej występuje z niższych partiach gór. W przeciwieństwie do większości roślin, łopian rozsiewany jest głównie przez zwierzęta.

Jako surowiec lekarski, łopian charakteryzuje się silnym działaniem bakteriobójczym, grzybobójczym i przeciwzapalnym. Stosowany jest w przypadku nieżytów przewodu pokarmowego, zapaleniach pęcherzyka żółciowego, niewydolności wątroby oraz zaburzeń trawienia. Wykorzystuje się go również do leczenia chorób skóry, takich, jak łupież, świąd, trądzik i czyraki.

Jakie szczególne właściwości ma Łopian:

  • działa przeciwzapalnie
  • doskonale radzi sobie z bakteriami i grzybami
  • zwalcza choroby skóry
  • wpływa na trawienie, niewydolność wątroby oraz zapalenia pęcherzyka żółciowegolopian2

Kto w szczególności powinien zainteresować się Łopianem:

  • osoby cierpiące na choroby skóry
  • osoby zmagające się z grzybicami
  • osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego

Należy zwrócić uwagę, czy preparaty z Łopianu, które spożywamy, są odpowiednio wysokiej jakości. Najlepsze produkty z Łopianu w Polsce można dostać tutaj.

Ciekawostki o łopianie: w Wielkiej Brytanii produkowany jest napój energetyczny na wzór coca-coli – „Dundelion and Burdock” – w którego skład wchodzi korzeń łopianu i korzeń mniszka lekarskiego

łopian

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *