Mangostan

Inne nazwy: garcynia, smaczelina, żółtopla, żółciecz

Mangostan jest owocem bardzo szczególnym – występuje jedynie w Azji, a jego rozmnażanie i hodowanie jest niezwykle trudne. Rośnie na dochodzących do 25 metrów wysokości drzewach, a w smaku przypomina wymieszane ananasa, morelę i pomarańczę. Dzięki tej niecodziennej wariacji smaków uchodzi za jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych, jednak jest właściwie niemożliwy do przechowywania czy transportu – po zerwaniu pozostaje świeży jedynie przez kilka dni.

Jeśli chodzi o właściwości lecznicze, mangostan jest najbogatszym w naturze źródłem antyutleniaczy, dzięki czemu skutecznie zapobiega starzeniu się organizmu. Oprócz tego, cechuje go ogromny wpływ na ogólną odporność organizmu, co może mieć znaczenie chociażby podczas terapii antynowotworowych, kiedy układ immunologiczny zostaje wystawiony na ciężką próbę. Jest również nieocenionym wsparciem podczas wszelkich kuracji odchudzających, ponieważ przyspiesza przemianę materii.

Jakie szczególne właściwości ma Mangostan:

  • największa zawartość antyutleniaczy w naturalnym źródle
  • wspiera odporność organizmu
  • przyspiesza przemianę materii
  • powstrzymuje objawy przedwczesnego starzenia

Kto w szczególności powinien zainteresować się Mangostanem:

  • osoby chcące zwiększyć odporność organizmu
  • osoby pragnące powstrzymać starzenie się organizmu
  • osoby stosujące kuracje odchudzające

Należy zwrócić uwagę, czy preparaty z Mangostanu, które spożywamy, są odpowiednio wysokiej jakości. Najlepsze produkty z Mangostanu w Polsce można dostać tutaj.

Ciekawostki o mangostanie: brak

mangostan kapsulki

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *