Mastika

Inne nazwy:  Łzy Chios, Łzy Bogamastika

Mastika to żywica, która pochodzi z wiecznie zielonego drzewa Pistacia lentiscus. Drzewo to występuje tylko na wyspie Chios znajdującej się na Morzu Egejskim.  Jest to miękka żywica naturalna o żółtej barwie, balsamicznym zapachu oraz gorzkim smaku. Jej właściwości lecznicze są znane ludzkości już od wielu tysięcy lat.

Mastika zawiera substancje medyczne takie jak kwas mastycynowy, żywica beta oraz olejki lotne, które odpowiadają za prawidłową pracę naszego organizmu. Szczególnie pomocna  jest w walce z bakterią zwaną Helicobacter pylori, której obecność może spowodować zapalenie żołądka typu B oraz wrzody trawienne, co za tym idzie wzrasta również ryzyko zachorowania na nowotwór żołądka.  Mastika eliminuje szkodliwą bakterię, dzięki temu wzrasta również odporność naszego całego organizmu.

Ponadto szczególnie polecana jest do stosowania w jamie ustnej ze względu na swoje ogromne działanie antybakteryjne, a także właściwości które wpływają na zapewnienie świeżego oddechu. Oprócz tego wzmacnia nasze zęby i dziąsła. Mastikę zażywa się także w przypadku problemów w trawieniem oraz w momencie podwyższenia złego cholesterolu we krwi.

Jakie pozytywne właściwości ma Mastika:mastika

  • Zwalcza bakterie Helicobacter pylori
  • Obniża poziom złego cholesterolu we krwi
  • Posiada działanie antybakteryjne
  • Pomaga w gojeniu ran
  • Zwalcza nieświeży oddech
  • Reguluje procesy układu trawiennego
  • Wzmacnia odporność naszego organizmu
  • Wzmacnia zęby oraz dziąsła
  • Działa osłonowo na błonę śluzową żołądka

Kto powinien w szczególności zainteresować się Mastiką:

  • Osoby, które są narażone na występowanie bakterii Helicobacter pylori
  • Osoby, które mają podwyższony cholesterol
  • Osoby, które mają problemy z układem trawiennym

Ciekawostki o Mastice: brak 

 

mastika

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *