Morwa Biała
Morwa biała to niezwykle popularne w Azji drzewo, które w Chinach uprawiano już wieków. Z czasem jego hodowle zaczęto zakładać w innych rejonach świata, na skutek czego morwy rozprzestrzeniły się i jako dzikie samosiejki rosną już w Afryce, oby Amerykach oraz na wyspach Pacyfiku. Od XI wieku uprawia się je w Europie, bardzo często występuje również w Polsce, jako jedyny w naszym kraju gatunek morwy. Czasami jest mylnie brana za morwę czarną lub czerwoną – wszystko przez fioletowo-czarne owoce!
W liściach morwy białej znajduje się wiele korzystnych dla ludzkiego organizmu składników, przez do roślina słynie ze swoich właściwości leczniczych i jest chętnie wykorzystywana w medycynie ludowej. Przede wszystkim, substancje obecne w liściach morwy działają stabilizująco na poziom cukru we krwi, ograniczając jego przyswajanie, co docenią osoby cierpiące na cukrzycę typu 2 oraz osoby stosujące kuracje odchudzające.
Zarówno liście, jak i owoce morwy białej są jadalne, chociaż najczęściej oba elementy rośliny przetwarza się w sok, który cechuje doskonały smak.
Jakie pozytywne właściwości ma Morwa Biała:
- wspaniale sprawdza się, jako środek wspomagający odchudzanie
- korzystnie wpływa na osoby zmagające się z cukrzycą typu 2
- ogranicza wchłanianie glukozy
- spowalnia enzymy trawiące węglowodany
- reguluje poziom cukru we krwi
Kto powinien w szczególności zainteresować się Morwą Białą:
- osoby zmagające się z nadwagą i otyłością
- osoby chore na cukrzycę typu 2
Ciekawostki o Morwie Białej:
- jej liście stanowią pożywienie dla larw jedwabników, można więc powiedzieć, że morwa przyczynia się do powstawania jedwabiu