Oregano – więcej niż przyprawa
Inne nazwy: Lebiodka pospolita, dziki majeranek
Oregano jest oczywiście powszechnie kojarzone z tradycyjną włoską przyprawą, popularną przede wszystkim ze względu na swój bardzo charakterystyczny aromat. Roślina ta ma jednak liczne właściwości lecznicze, z których niestety wiele osób kompletnie nie zdaje sobie sprawy.
Oregano od bardzo dawna pełni istotną rolę w medycynie naturalnej, jest uważane za środek wyjątkowo skuteczny jeśli chodzi o działanie przeciwbakteryjne, rozkurczowe i wykrztuśne. Korzystnie wpływa na stan układu oddechowego i pokarmowego. Napary i mieszanki ziołowe na bazie oregano stosuje się w przypadkach bezsenności i reumatyzmu.
Zioło to jest doceniane od setek lat, a najnowsze badania potwierdziły jego właściwości przeciwgrzybiczne i eliminujące z naszego organizmu patogeny – przy czym trzeba zauważyć, że nie niszczy pozytywnie oddziałujących na organizm człowieka bakterii (to niezwykle ważne jeśli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej).
Trzeba zauważyć, że grzybicze infekcje są wielkim problemem współczesnych społeczeństw. Powodują bardzo dużą część chronicznych chorób płuc, uszu i trudnych do całkowitego wyleczenia dolegliwości skóry, takich jak egzema i łuszczyca. Oregano skutecznie neutralizuje grzyby candida albicans, drożdżaka wywołującego uciążliwą w terapii kandydozę. Choroba ta może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Oregano likwiduje drożdżaki na bardzo wczesnym etapie rozwoju, można więc stosować je profilaktycznie. Sprawdza się także w leczeniu zaawansowanej kandydozy.
Produkty na bazie oregano mogą być świetnym suplementem diety, wspomagając naturalne procesy naszego organizmu. Ze względu na zawartość antyoksydantów chronią komórki przed wolnymi rodnikami, co też jest ich wielką zaletą.
Dodatkowo oregano:
- wspomaga wchłanianie żelaza
- wzmacnia system nerwowy i uspokaja
- usprawnia procesy trawienne