Rzepik

Rzepik jest kwiatem często występującym w strefie klimatu umiarkowanego. Jego lecznicze właściwości zostały odkryte setki lat temu, kiedy leczono nim znaczną ilość rozmaitych dolegliwości.

Dawniej nazywany był też „wątrobowym zielem”, ponieważ bardzo szybko zauważono jego rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie tego organu.

Współcześnie zajmuje ważne miejsce w ziołolecznictwie, coraz więcej ludzi przekonuje się do jego skuteczności w leczeniu między innymi chorób wątroby i układu pokarmowego. Substancje zawarte w rzepiku obniżają ciśnienie, mają właściwości przeciwutleniające, łagodzą także stany zapalne.

Pozytywne właściwości rzepika:

  • Reguluje metabolizm wątroby
  • Pobudza wydzielanie soków trawiennych
  • Likwiduje nieżyt żołądka i jelit
  • Jest środkiem przeciwbiegunkowym
  • Łagodzi stany zapalne jamy ustnej i gardła

Preparaty z rzepika są szczególnie polecane dla:

  • Cierpiących na problemy układu pokarmowego
  • Osobom mającym problemy z wątrobą
  • Chorych na torbiele nerek i wątroby, zapalenia pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych

Rzepik wykazuje właściwości obniżające stężenie cukru we krwi, co może być bardzo ważne dla osób chorujących na cukrzycę.

Profilaktycznie może być stosowany w celu wzmocnienia błon śluzowych żołądka i jelit.

Ziele Rzepiku - Herbatka Ekologiczna

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *