Żurawina

Inne nazwy: brak

zurawina Żurawina

Żurawina to niewielki owoc odkryty dopiero na początku XX wieku w Ameryce Południowej. Dla konsumenta jest rzadko dostępna w postaci świeżych owoców ze względu na wciąż małą liczbę miejsc gdzie jest uprawiana, w związku z tym możemy ją nabyć w formie przetworzonej. Coraz większą popularność zdobywają soki oraz suplementy diety, w których skład wchodzi jej zawartość.

Żurawina kryje w sobie wiele wspaniałych właściwości. Ma bardzo dużą ilość niezbędnych dla organizmu składników, chociażby witaminy: C, B1, B2, A. Posiada również sole mineralne: wapń, miedź, jod, żelazo. Substancje ukryte w niej wpływają na prawidłowy przebieg wielu czynności życiowych. Dzięki swojemu składowi pomaga również w zwalczaniu miażdżycy oraz kamieni nerkowych.  Ponadto stosowana jest od lat jako naturalny lek na przeziębienie. 

zurawina2 Żurawina

Jakie pozytywne właściwości ma Żurawina:

  • Przeciwdziała chorobom układu krążenia
  • Zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych
  • Utrzymuje dobry stan zębów oraz dziąseł
  • Pomaga kobietom w okresie menopauzy
  • Obniża zły cholesterol
  • Hamuje powstawanie wrzodów
  • Oczyszcza organizm z toksyn
  • Wspomaga proces odchudzania
  • Działa jako naturalny lek na przeziębienie
  • Spożywana w postaci dżemów, soków, konfitur, a także jako suszony owoc

Kto powinien w szczególności zainteresować się Żurawiną:

  • Osoby otyłe
  • Osoby, które chcą podnieść odporność organizmu
  • Osoby cierpiące na choroby układu krążenia, miażdżycę oraz wrzody
  • Kobiety w okresie menopauzy

Ciekawostki o Żurawinie: brak

zurawina Żurawina

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kliknij po zdrowie